Spoštovani, spletni naslov www.heritaste-project.eu uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?
HeritasteLe vie dei saperi e dei sapori - Poti okusov in doživetij

Delovni sklop 4: Valorizacija zgodovinskih krajev in turističnih poti Nazaj

Delovni sklop 4 vključuje raziskavo kulturno turističnih znamenitostih na čezmejnem območju projekta. Preučena bo zlasti kulturno zgodovinska dediščina, ki je ohranjena v cerkvah in je tesno povezano z lokalnim prebivalstvom. Poleg popisov cerkva bo v projekt vključen tudi srednjeveški grad v Šmartnem v Goriških Brdih. Kulturno-zgodovinske znamenitosti, povezane s tipičnimi lokalnimi proizvodi in jedmi (zgodovinski kraji, stari dokumenti, umetnine), bodo prikazane v sliki in besedi. »Zgodovinske kartice« bodo zbrane v knjižni obliki in prikazane na spletni strani projekta Heritaste z namenom širitve informacij na čim širše občinstvo.

Projekt vključuje tudi popis vinske kleti (z arhitekturnimi ali zgodovinskimi posebnostmi) in morebitnih oljarn ter stavb v obnavljanju, ki po arhitekturi ustrezajo zgodovinskemu profilu. Zbrane znamenitosti na območju Furlanije Julijske Krajine in Goriških Brd bodo predstavljene na zemljevidu, ki bo služil tako domačinom kot lokalnim turistom za spoznavanje zgodovinske in kulturne dediščine vinarstva in oljarstva na tem območju. Pripravljena bo tudi publikacija o arhitekturni dediščini vinskih kleti.

Organizirani bodo tematski večeri, na katerih bodo predstavljena literarna dela (branje besedil, igranje predstav o tipičnih lokalnih pridelkih in proizvodih) in tematski seminarji v Šmartnem ter delavnice, na katerih bodo sodelovali tako slovenski kot italijanski strokovnjaki s področja turizma in kulture ter lokalni pridelovalci.

Za osnovnošolce bodo organizirane poučne in zabavne ustvarjalne delavnice, na katerih bodo odkrivali umetnostne elemente, povezane z vsakdanjim življenjem, vinom in oljkami na zgodovinskih znamenitostih in umetninah.

Projekt predvideva opredelitev turističnih poti in pripravo turističnega vodiča s poudarkom na gostinskih lokalih, ki nudijo degustacijo izbranih tipičnih lokalnih pridelkov/proizvodov in jedi. Nova turistična pot in turistični vodič o vinu in tipičnih jedeh bosta pripomogla k večji promocija kraja, dogodkov in lokalnih proizvodov na čezmejnem območju.

Izdelan bo dokumentarni film, ki bo prikazal skrite lepote Goriških Brd in Vipavske doline, s poudarkom na manj znanih vinskih kleteh in »kuhinjah« z ohranjenim pristnim izročilom in tradicijo. Film bo posnet v vseh štirih letnih časih, da bo ustvarjena izredna serija barv, vonjav in okusov. Posebna pozornost bo posvečena fotografiji ter vključiti umetnikov in proizvajalcev vina. Film bo predstavljal bogato pridobitev za kulturni in turistični razvoj tega območja.

Tako na slovenski kot na italijanski strani bo organiziran tudi fotografski natečaj. Fotografije bodo razstavljene v srednjeveškem gradu v Šmartnem in bodo služile promociji turizma na tem območju.