Spoštovani, spletni naslov www.heritaste-project.eu uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?
HeritasteLe vie dei saperi e dei sapori - Poti okusov in doživetij

Delovni sklop 3: Ovrednotenje tipičnih lokalnih proizvodov in krožnikov Nazaj

V okviru delovnega sklopa 3 bo izdelana študija izvedljivosti dejavnosti vrednotenja tradicionalnih pridelkov in proizvodov ter raziskava tematskih poti. Organizirani bodo tematski večeri in udeležbe lokalnih proizvajalcev na sejmih. Izdelana bo spletna stran projekta Heritaste in interaktivni zemljevid s ponudniki lokalnih tipičnih izdelkov in jedi na čezmejnem območju projekta. Italijanski partnerji bodo pripravili promocijo izbranih vin iz avtohtonih sort, pridobljenih z naravno in biološko vinifikacijo. Ovrednoteni bodo tipični proizvodi s poudarkom na kakovostnih lokalnih pridelkih in izdelkih oz. na izdelkih z označbo porekla (ZOP), geografsko označbo (ZGO) ali oznako zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP).

Narejena bo analiza sledljivosti tipičnih izdelkov - preverjanje tipičnih proizvodov in jedi na čezmejnem območju. Namen aktivnosti je zagotoviti sledljivost nekaterih pridelkov in proizvodov ter vzpostaviti specializirano in enkratno žirijo za degustacijo, npr. medu, češenj, goriškega radiča, špargljev.

Na čezmejnem prostoru bodo organizirani degustacijski večeri, namenjeni predstavitvi tipičnih lokalnih proizvodov, njihovih organoleptičnih značilnosti in prehrambnih lastnosti ter opisom kulture območja, na katerem se gojijo. Poudarek bo na vključitvi lokalnih podjetij in umestitvi jedi, narejenih iz lokalnih pridelkov, na jedilnike gostiln in restavracij.

Z namenom promocije in širjenja domačih kuharskih receptov na širšo javnost bo izdelana kuharica z recepti v stripu in risbah, ki bo poskušala pritegniti in vzbuditi zanimanje tudi med mladimi.

Projekt predvideva tudi vključitev lokalnih operaterjev (vzpostavitev mreže proizvajalcev tipičnih lokalnih pridelkov in proizvodov, restavracij za gostitev tipičnih tradicionalnih dogodkov), izvedbo predavanj o pomenu uporabe lokalnih izdelkov v prehrani (organizirani bodo seminarji za širjenje poznavanja in osveščanje o pomenu uporabe lokalnih pridelkov in proizvodov v prehrambni verigi). Podane bodo tudi pobude za vključitev tipičnih izdelkov v šolsko prehrano (študija in raziskave o možnostih uporabe tipičnih lokalnih pridelkov in proizvodov v šolah).